Svet-Stranek.cz
Není nevychovaný pes, když je vychovaný majitel.
Výchova a výcvik psů

Výchova:Není nevychovaný pes, když je vychovaný majitel.

Výchova

Máte-li dotaz nebo problém, použijte forum, případně email. Rádi vám poradíme, pokud to nebude v našich silách, odkážeme vás na některého odborníka.
Spokojený pes
 
Je velký rozdíl mezi tím, co pes potřebuje k přežití a mezi spokojeností psa – či-li  šťastným psem.
K přežití stačí psovi potrava, voda a nějaké to místo na vyspání. Ale asi těžko lze o tomtéž psovi říci, že je šťastný.
I když již věda prokázala, že i zvířata mají své pocity štěstí, smutku…, přesto je mezi námi mnoho lidí, kteří žijí v přesvědčení, že psovi opravdu stačí zajistit jen věci nutné k přežití a tím splnili vše, co se od jejich soužití se psem očekává. Objektivně ale nutno podotknout, že počet těchto lidí se stále zmenšuje. Ovšem počet lidí, kteří mají kvalitní znalosti o tom, jak a čím učinit psa šťastného zas až tak rychle nestoupá. Většinou lidé vycházejí z mylné představy, že šťastný pes se válí na gauči, v misce má stále nějakou dobrou potravu, poslouchat jej nikdo nenutí a čas k hraní si pes určuje sám. Pozdější problémy s výchovou se snadno odůvodní plemenem, individualitou jedince, špatným spojením rodičů…..,prostě důvod se vždy najde. A pokud nenajde, snadné řešení, jsou tu ještě útulky, v lepším případě plno inzertních možností…..daruji psa……
Základy psí spokojenosti již začínají v jeho dětství, kdy štěně vychováváme k obrazu svému a pro společný život. Zde bychom měli investovat co nejvíce času, neboť vše co vložíme (i nevložíme) do výchovy štěněte se nám v jeho dospělosti nespočetněkrát vrátí. V dobrém i zlém.
Dovolíte-li svému psovi, aby se stal vůdcem vaší smečky, rozhodně jej neučiníte šťastným. Pro psa postavení alfa zvířete znamená velkou psychickou zátěž, pocit obrovské odpovědnosti a samozřejmě řešení neustálých konfliktů. A těm s určitostí dojde, neboť pes musí pozici vůdce neustále upevňovat, což zákonitě časem vyústí k nesrovnalostem mezi vámi.
Při výchově i při hrách neustále psa povzbuzujte a odměňujte. Nezapomínejte, že odměna nemusí být jen oblíbená potrava, ale také oblíbená hračka, kterou mu za odměnu na chvíli půjčíte nebo vše slovní pochvala, která je vyřčena nadšeným o láskyplným hlasem. I vaše polaskání či pohlazení je stimulem, který psa potěší a on pak o to raději zopakuje cvik, u kterého odměnu dostal.
 
Tip pro šťastného psa:    
                                                             
 
Každý den alespoň jedna procházka             
Změna trasy a programu procházky
Společné hry stimulují psa                            
Pes má svého vůdce a tento fakt přijímá      
Odměny pomáhají motivaci i vztahům          
Zavedení určitého režimu a pravidel            
Jeho kotec, bouda, pelíšek, prostě  jen jeho místo .                           
Při zakončení společné aktivity musí pes cítit, že je skvělý

Co se nepočítá do štěstí psa:
 
Vypuštění na dvorek či zahradu
Stereotyp a nuda
Hračka pro psa, aby se zabavil sám
Pes je doma „číslo jedna“
Podplácení psa pomocí „odměn
Chaos v domě, v životě, při odpočinku
Jestliže mu do jeho útočiště často někdo „leze“ (bývají to často děti)
Nedostatek příležitosti se projevit,vyloučení z rodiny
 
A na závěr:
 
              Spokojenost a pohoda psa závisí jen na vás!

Autor: Radek a Lída